2011. június 7., kedd

Többek közt azoknak, akik félnek a sötétben

Premier a Nemzetiben

Ha elsötétül a nézőtér, ne csodálkozzunk, nem az áramot vették el, ez is része a legújabb gyerekelőadásnak. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata pénteken mutatja be Bagossy László mesebeszédét, A Sötétben Látó Tündért. A darab középpontjában a sötétség áll, illetve az, hogy miért nem kell félni a fény hiányától.



Pénteken Bagossy László mesebeszédét, A Sötétben Látó Tündért mutatják be az 5 és 3000 év közötti korosztálynak. Ha néző nem is lesz 3000 éves, szereplő igen. A szöveg kerettörténetének középpontjában a 3000 éves Sötétben Látó Tündér áll, aki saját névadásának történetét mese-beszéli el kíváncsi hallgatóinak. Őt Balázs Éva játssza.

Titok, mágia, varázslat is van a sötétségben
Ebből új, málnalekvárba-zárt-világszép-királykisasszonyt-megmentős mese nyílik, amelyet a még Pirinyó Minyónak csúfolt tündér édesanyjával közösen szövöget egy sötét, téli éjszakán. A kis tündér nem tud elaludni, mert fél a sötétben, ezért szelíden arra kéri Tündér mamácskáját, hogy 299 testvérkéje közül legyen szíves – végre – csak őt szeretni, és csak neki mesélni. Hogyan lesz Pirinyó Minyóból Sötétben Látó Tündér? Miként születnek a tündérek? Milyen képességeik vannak? Mivel foglalatoskodnak? Hogyan kapják nevüket? Félnek-e a sötétben? Kell-e egyáltalán félni? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkoznak a színdarabban, amely igazi szórakozást ígér a csemetéknek. Interaktív játékokkal, kérdésekkel, válaszokkal próbálják bevonni a közönséget, és időnként sötétbe borul a nézőtér.

A 3000 éves tündért Balázs Áva játssza.


„Azt próbáljuk bemutatni, hogy a sötéttől nem kell mindig félni. Titok, mágia és varázslat is van a sötétségben. Igazából ebben a mesében a királyfi és a királykisasszony egymásra talál, és a sötét hozza össze őket, egy olyan dolog, amitől általában félni szoktunk” – mondja a rendező, Patkó Éva, aki számára azért is jelentett kihívást az előadás, mert először dolgozott gyerekekkel a színpadon.

Mesebeszéd gyerekszereplőkkel


A mesebeszéd mondorámának íródott, de Patkó Éva rendező többszereplős produkcióvá alakította. Balázs Éva, Bartha László Zsolt, Benő Kinga, Gecse Ramóna, Korpos András mellett három gyerekszereplő: Balog Virág, Máthé Péter és Balog Imre Mátyás is játszik a darabban.




A 13 éves Máthé Péter nem először játszik a Nemzeti színpadán, a 6 és fél éves Imre és a 9 éves Virág pedig Balázs Éva művésznő unokái. „Háromunokás nagymamaként sokszor még én se szívesen megyek be sötétbe. A kisunokám, Imre egyszerűen nem volt hajlandó eddig beülni a nézőtérre, pedig anyuka és nagymama is színésznő. De ő félt a sötétségtől. Most meg bebújik olyan sötét lyukakba is, ahová soha nem gondoltuk volna” – mondja a Sötétben Látó Tündért játszó nagymama.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése