2011. június 3., péntek

Gyermeknapot mindennap!

Csak kampányszerűen foglalkoznak a gyerekekkel a hazai közintézmények, év közben magukra maradnak a civil szervezetek – panaszolták a tegnapi gyereknapon a szülők, akik szerint kevés a kulturális program, rossz a mentálhigiénés ellátás, esetleges a szabadidős tevékenységek rendszere.

Színház vagy kocsma?
„El szoktuk vinni a gyerekeket, ha valahol gyerekprogramot hirdetnek, de alapvetően elégedetlenek vagyunk” – nyilatkozta lapunknak a háromgyermekes Kurta Melinda, aki 5, 9 és 13 éves fiaival ünnepelte tegnap a gyereknapot.
„Szerencsés helyzetben van az óvodás fiam, mert számára a helyi bábszínházban vannak előadások, az óvoda szervezetten viszi őket. Jól esne, ha minket is megkérdeznének, mi legyen a bérletkínálat, de nem vagyunk telhetetlenek. A kiskamaszok számára viszont nincs olyan program, ahol okosan le tudnák kötni őket. Haragszom a marosvásárhelyi önkormányzatra” – tette hozzá a családanya, aki úgy látja, az iskolai munkaközösség és a szülők olyan feladatot is megszerveznek (például a sportoktatás terén), amely a helyi hatóságok kötelessége volna.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A sötétben látó tündér című darabbal kedveskedett tegnap a színházba járó gyerekeknek, a múlt hónapban az intézmény rajzpályázatot is hirdetett azoknak, akik a fantáziájukat kívánták próbára tenni. Négy kategóriában – óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos korúak, valamint a 15 és 30 év közöttiek jelentkezését várták – 101 rajzot küldtek be.

Hófehérkék festettek tegnap szívecskéket a gyerekek arcára


Marosvásárhelyről csupán öt pályamű érkezett, aktívabbak voltak a székelyföldi alkotók. A Mit lát a sötétben látó tündér? című pályázat résztvevői képekben adták vissza, mit kínált számukra a színpadi élmény. Az óvodások kategóriájában Miklós Szilárd, Tuhárszky Anita, Máthé András és Sándor Tímea rajzát díjazta a zsűri, az egy–négy osztályosok közül Csutak Zsolt, Simó Kamilla, Molnár Dávid és Jakab Zsanett vette át a kitüntetést.

A pályázatra öt–nyolc osztályosok nem küldtek rajzot, a 15–30 éveseknek szóló kiírásra csupán a 22 éves sepsiszentgyörgyi Kiss Bora jelentkezett. A beküldött rajzokból egy ideiglenes kiállítás is készült a színház előcsarnokában. „Nem csodálkozom, hogy a kiskamaszok nem pályáztak, hiszen őket nem is szólítja meg a színház. Hiányoznak az ifjúsági darabok, és a pedagógusok se tesznek sokat azért, hogy a gyerek inkább színházba és könyvtárba járjon, mintsem túl korán a kocsmába” – vélekedett a 43 éves Kelemen Attila, aki 13 éves és 6 éves lányával érkezett az ünnepségre.

A marosvásárhelyi színház gyermekrajz-pályázatot hirdetett. A rajzokból tárlat nyílt tegnap.
Forrás: Új Magyar Szó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése